Home Rady a Návody Zapomněli jsme na ni a je to škoda: zelenina, kterou připravíte na...

Zapomněli jsme na ni a je to škoda: zelenina, kterou připravíte na všechny způsoby

3
Close up color image depicting a bunch of fresh ripe radishes for sale at an outdoor farmers market. Selective focus with room for copy space.

Na rozdíl od ředkvičky nemá štiplavou chuť, právě naopak. Chutná jemně, mírně sladce. Ve Francii, v Anglii a ve Skandinávii je vůdce vychycenou a vyhledávanou pochoutkou. Znali ji už staří Římané, ale původ má tato zelenina v Indii, kde se pěstuje dosud.

Kdysi byla vůdce velmi oblíbenou jarní zeleninou, ale pak upadla v zapomnění. Je to škoda, protože má skvělou chuť a našemu zdraví přináší mnoho užitku. Její sezóna je poměrně krátká a je to květen. V němčině má květen, tedy německy Mai i v názvu, jmenuje se v překladu z němčiny „květnová řepočka“.

Dodá tělu vápník i vitamín C

Jako každá zelenina má i vůdce četné zdravotní benefity. Obsahuje silici s antibakteriálním účinkem a má mimořádně vysoký obsah vápníku. Také má mnoho vitamínu C a poměrně vysoký obsah vlákniny. Díky poměrně vysokému obsahu vlákniny, téměř nulovému obsahu tuku a malému množství kalorií je vůdka pochoutkou, kterou si můžeme dovolit bez obav o svoji postavu. Pokud někde na trhu či v obchodě zahlédnete vůdci a chtěli byste si ji koupit, vždy dávejte přednost malým kusům. Ty o průměru přibližně pět centimetrů jsou nejjemnější. Pokud ji však chcete například plnit, jsou lepší větší kousky.

Výborná je vařená i pečená

Příprava ostružiny je rychlá, stačí ji opláchnout, osušit a oloupat škrabkou. Potom v závislosti na velikosti vařit vcelku nebo nakrájenou 10–15 minut v malém množství osolené vody nebo zeleninového vývaru. Spotřebovat se dají i listy – obsahují spoustu karotenu a dalších živin a mají příjemnou svěží chuť. Jednoduše je omyjte jako petrželku, osušte, nasekejte a posypte jimi jinou zeleninu, polévku nebo salát. Listy lze použít také do italské polévky minestrone.

Fried radishes with the addition of herbs and spices on a cast-iron pan on a black background, top view. Vegan food

Úžasná jako příloha k masu

Chuť okružníku zvýrazní trochu cukru, proto je populárním způsobem přípravy glazování, například javorovým sirupem. Takto upravená je vhodná jako příloha k bílému masu. V kombinaci s jinou mladou zeleninou je vůdce také úžasnou nízkokalorickou pochoutkou nebo přílohou k pečenému jehněčímu masu. Větší kousky jsou ideální pro plnění a zapékání. Je vynikající jako kaše, grilovaná nebo opékaná, dušená v zeleninových směsích a velmi oblíbená v polévkách. Samozřejmě, dá se jíst i syrová, nakrájená na tenké plátky nebo nastrouhaná, a výborně se hodí i do salátů.

3 COMMENTS

Exit mobile version