Co s tím, když původní dům nekomunikuje se zahradou? Při rekonstrukci řadového domu našli řešení a zachovali i dominantu pozemku

Date:

Řadové domy naleznete v mnoha městech na Slovensku, téměř na vlas stejné. Výstavba z 90. let neminula ani naše západní sousedy. Zahrnovala populární pseudo-mansardové střechy, částečnou prefabrikaci a materiály z období výstavby. Cílem rekonstrukce, kterou řešil ateliér SOA architekti, bylo dodat řadovému domu individualitu a vytvořit pohodlné městské bydlení se současným standardem. To samozřejmě zahrnovalo i do té doby nefungující propojení interiéru a exteriéru a také bazén, saunu a domácí fit centrum.

Řadové domy z 80. a 90. let se opakují nejednou nejen vedle sebe, ale i na více ulicích, až celých čtvrtích. Není divu, že dnešní majitelé se snaží stavby více přizpůsobit pro své potřeby a učinit je originálnějšími. Nemusí zrovna vyčuhovat z davu, ale mohou být osobnější a vyhovovat potřebám rodin.

Snaha využít terénní nerovnosti se nezdařila

V tomto případě se původní dům snažil využít terénní rozdíl pozemku, avšak nepříliš úspěšně. Podlaží na úrovně ulice s malými okny mizelo v terénu výše položené zahrady. Vstupní část domu připomínala spíše špatně osvětlený suterén než vstup do domu, který by měl obejmout a přivítat harmonií.

Rekonstruovaný řadový dům s bazénem
Navzdory náročným změnám zůstala její dominantou stará vzrostlá třešeň, kterou je vidět z více pohledů přímo z interiéru. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Špatně přístupná zahrada za domem jen stěží hledala komunikaci s obytnou částí prvního patra. Obývák a kuchyně byly sice orientovány na sluneční stranu, zároveň však do ulice, což rozhodně nepomohlo chránit soukromí domácích. Samotný dům tvořily dva byty se společným vstupem – jeden v přízemí, druhý v patře. Špatný pocit z vnitřního prostoru určovala i nízká světlá výška (2,5 m).

Rekonstruovaný řadový dům s bazénem
Obklad střechy směrem do zahrady zahrnul výsuvnou markýzu, která dokáže pokrýt celou plochu terasy. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Zosobnění a modernizování řadového domu

Architekti Ondřej Píhrt a Pavel Smeták si při práci osvojili tři základní prvky, které se jim osvědčily: krása, respekt, zodpovědnost. Klient je proto vždy členem týmu. Z řadového domu se dvěma bytovými jednotkami se mělo stát bydlení pro jednu rodinu.

Jelikož schodiště umístěné uprostřed dispozice se nedalo přesouvat, bylo třeba přizpůsobit mu členění prostoru. Samozřejmostí bylo rozdělení prostoru podle funkčních zón a orientace vůči světovým stranám i zahradě.

Schodišťový černý blok s dřevěným schodištěm
Denní části se obtáčejí kolem zvýrazněného schodišťového bloku. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Prosvětlení a rozšíření přízemí: pod terasou je fitness

Po úpravě přízemí zůstaly pouze servisní funkce. Přesto se do něj podařilo architektům dostat maximum denního světla. Vstupní chodba se stala výrazně větší a světlejší halou s oknem. Na halu navazují místnosti pro domácí práce se šatnou, v rozšířené části přízemí se nachází fitness. Kvůli funkčnímu odlišení od ostatních prostor ve „fitku“ autoři přeměny zvolili surovější materiál – odhalený pohledový beton. Tato přistavěná část zabíhá hlouběji pod terén, shora ji kryje pobytová terasa.

Obytný prostor obklopuje schodiště

První podlaží patří hlavní denní zóně. Její části se obtáčejí kolem zvýrazněného schodišťového bloku a vytvářejí propojený prostor s příjemnou mírou členění. „Velmi důležitým prvkem se staly průhledy skrz celé podlaží a optické zapojení zahrady do interiéru. Obývací pokoj jsme spojili se zahradou i fyzicky, rozměrným posuvným oknem. Vybourání a výškový posun podlahy v této části domu pomohl přímému napojení na úroveň zahrady.

Long concrete sidewalk leading to the front door and porch area

Především se však touto složitou stavební úpravou zvětšila světlá výška místností a celé podlaží se díky tomu prosvětlilo,“ vysvětlují autoři proměny Ondřej Píhrt a Pavel Smeták. Nejvyšší podlaží patří noční zóně – ložnicím, které zpřístupňuje malý ochoz kolem schodiště. Ložnice rodičů má vlastní šatnu, koupelnu a předsíň, která ji odděluje od dětských pokojů. Z původně plánované pracovny se během stavby stal další dětský pokoj.

Fasáda z vláknocementových desek, dubová okna

„Vnější členění domu vyšlo z jednotného sklonu původních „manzard“. Zavěšený fasádní obklad z vláknocementových desek přechází i do rovin střech.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Brzdové třmeny: Repase jako ideální řešení pro opravu brzd

Vzduchové brzdy jsou poškozovány zejména vlhkostí a posypovou solí,...

Souboj Unlocator VPN s HideIPVPN: Kdo má lepší hodnocení

Jaká z těchto VPN je lepší: Unlocator VPN, nebo...

Mandala pro štěstí

Mandala je ve tvaru kruhu a pochází ze sanskrtu....

Restaurace na horách: Dopřejte si skvělé jídlo v příjemném prostředí

Restaurace na horách se nachází ve skvělé lokalitě, kam...